Safety
Veiligheid
De algemene opvatting van veiligheid is:
“Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.”
Onder beschikbaarheid dienen we het ‘optimaal functioneren’ te beschouwen. Of anders gezegd is veiligheid gericht op zoveel mogelijk trachten te voorkomen dat het optimaal functioneren van mens en proces wordt verstoord.
Wat kan ik voor je betekenen?
Ik heb de afgelopen jaren veel activiteiten gedaan in kwaliteit management systeem Foqus Safety (een veiligheidsmanagement systeem binnen FrieslandCampina). Dat is een interne tegenhanger van de OHSAS. Daarnaast ben in actief geweest met PBM, LOTOTO, VCA, SHE/VGM, RI&E, TRA, HAZOP, ongevallen met verzuim, recordables, near misses, verzamelplaats, werken op hoogte of in beperkte ruimtes, veiligheidsplannen, toolboxen, veiligheidschecks, VCA, ATEX.
Vanuit deze brede veiligheidsinteresse kan ik je adviezen geven over hoe je met veiligheid om kunt gaan binnen je bedrijf.
De ARBO-wet
De ARBO-wet tracht het aantasten van de beschikbaarheid van het lichaam en de geest van de mens – in het bedrijf – tegen te gaan.
De Wet Milieubeheer doet dat voor mensen en middelen in de directe omgeving van het bedrijf.
De Wet geluidshinder beoogt aantasting van de beschikbaarheid van oa de woningen en tuinen van burgers door geluidsoverlast te weren.
De Wet op het gebied van water en bodem tracht de aantasting van de beschikbaarheid oa van onze rivieren en ons drinkwater tegen te gaan.
De wetgeving op het gebied van luchtverontreiniging beoogt oa te voorkomen dat de bossen in hun beschikbaarheid worden aangetast.

Voor het ontstaan van de ARBO-wet in 1980 werden de huidige disciplines binnen de gecertificeerde arbodiensten strikt gescheiden en georganiseerd. Maar tegenwoordig zijn de deelgebieden meer losgelaten. Hierin houdt de veiligheidskundige zich dan ook bezig.
De ARBO-wet is van toepassing voor bedrijven of plaatsen waar arbeid wordt verricht. Er is dus sprake van een werkgever werknemer relatie. Waarbij onder werknemer niet alleen de vaste krachten zijn, maar ook uitzendkrachten, stagiaires, vrijwilligers en inleenkrachten.
Er zijn voor zowel werkgever als werknemer rechten en plichten.
"Niets is mij een ongeval waard"
Ik ben ervan overtuigd dat alle ongelukken voorkomen kunnen worden en deze ook tegen elke prijs voorkomen moeten worden.
Maak een afspraak (06 43 09 97 18) en kijk wat JIMQS binnen jouw bedrijf veiliger kan maken.
Bewust of onbewust gedrag?
“Gedrag is een klein ding dat een groot verschil maakt”
We zijn het ons niet van bewust maar 95% van ons doen en laten doen we op de automatische piloot.
Geef veiligheid terug aan de werkvloer Veilig gedrag

Veiligheid in jouw bedrijf
Veiligheid is niet iets wat moet van de baas. Het is iets wat je moet willen voor jezelf en voor een ander.
Na de lichamelijke behoeftes is veiligheid nummer 2 in de piramide van Maslov.
Bij veiligheid op het werk gaat het niet alleen om het werken met veilige en goedgekeurde middelen (zoals het gebruik van machines, gereedschappen, apparaten en installaties), maar veilig gedrag is net zo belangrijk.

Is veiligheid ook nummer 1 binnen jou organisatie?
Als dat nog niet zo is, kan ik je helpen om veiligheid meer op de agenda te krijgen.
Neem rustig vrijblijvend contact op met mij.
Veiligheidskundige
De veiligheidskundige vervult vaak een adviserende rol, maar kan ook uitvoerend bezig zijn. Hierbij moet worden gedacht aan ....
Het veiligheidsbeleid dient erop gericht te zijn elke bedreiging van leven en gezondheid, alsmede materiële schade in en buiten het bedrijf te voorkomen, uit te schakelen of tot een aanvaardbaar niveau te verminderen.

“Zoals je ‘s morgens naar je werk vertrok, kom je ‘s avonds ook weer veilig thuis?”
Wist U dat .....
IJsberg theorie, Arbeidshygiënische strategie, Gatenkaas model, belangrijkste veiligheidsregels (life saving rules).

Is veiligheid ook nummer 1 binnen jou organisatie?
Als dat nog niet zo is, kan ik je helpen om veiligheid meer op de agenda te krijgen.
Neem rustig vrijblijvend contact op met mij.
Is je bedrijf wel echt explosieveilig?
Organisaties binnen de EU waar explosiegevaar bestaat moeten voldoen aan de nieuwe ATEX 153-richtlijn. Een andere richtlijn is de ATEX 114-richtlijn, deze richtlijn is speciaal voor apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is.

HAZOP
De HAZOP-studie is een methodiek om op een gestructureerde wijze een procesontwerp en de daarbij horende procedures te evalueren.

Is veiligheid ook nummer 1 binnen jou organisatie?
Als dat nog niet zo is, kan ik je helpen om veiligheid meer op de agenda te krijgen.
Neem rustig vrijblijvend contact op met mij.