voorkom vallen bij werken op hoogte
Life Saving Rules
Om het veiligheidsbewustzijn binnen bedrijven te verhogen wordt oa gebruikt gemaakt van Life Saving Rules (LSR). Deze richten zich op de belangrijkste meest voorkomende veiligheidsrisico’s. Om de veiligheid binnen bedrijven te verhogen is het noodzakelijk dat een ieder zich aan die regels houdt.
Een aantal belangrijke regels worden op deze site benoemd.
Werken op hoogte
Valgevaar is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Op een werkplek waar het gevaar bestaat om 2,50 meter of meer te vallen, is in ieder geval sprake van valgevaar. Dit betekent dat er sprake is van een verhoogd risico dat zelfs fatale gevolgen kan hebben. Maar ook onder de 2,50 meter moeten de juiste voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Er zijn bedrijven die de risico hoogte lager inzetten.
Er gelden verschillende risico's bij het werken op hoogte. Dit zijn de belangrijkste risico's zijn: vallen van hoogte, vallen door opening van werkvloer, getroffen worden door vallend voorwerp en de mogelijk langere vluchtweg bij calamiteiten.
Niet alleen de hoogte, maar ook het karakter van de werkzaamheden en de directe omgeving bepalen het aanwezige gevaar. De meeste ongevallen door vallen ontstaan door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging of het ontbreken daarvan en verkeerd gebruik van arbeidsmiddelen zoals een ladder of steiger.
De werkgever moet de werkplek beveiligen als er gewerkt wordt op 2,5 m hoogte of meer. Bij ieder valgevaar als er arbeid wordt verricht op arbeidsplaatsen die in beweging zijn of kunnen komen. Als het hoogte verschil kleiner is dan 2,5 m en er sprake is van risicoverhogende omstandigheden waardoor de gevolgen van een val erger worden.
Gebruik bij werken op hoogte platforms waarbij leuningen of valbeveiligingen aanwezig zijn. Zorg voor adequate fysieke afscherming of barrieres voor de onderliggende gebieden. Zorg voor een reddingsplan aanwezig is.

Gebruik van ladders en trappen
De ladder is niet bedoeld als werkplek maar is bedoeld om een transport teweeg te brengen van A naar B. Het gebruik als werkplek is dan ook niet toegestaan wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt. Als andere arbeidsmiddelen niet toegepast kunnen worden, is gebruik toegestaan bij lichte en kortstondige werkzaamheden.
Het hanteren op een ladder of trap van gereedschap of materialen van meer dan 10 kg is niet toegestaan, evenmin als gereedschap waarmee op de gebruiker een momentkracht kan worden uitgeoefend van meer dan 100 N (zoals koevoeten, sloophamers, hogedrukreinigers, slijptollen, handfreesmachines).
Plaats de trap of ladder op een onbeweeglijke, harde, stroeve en vlakke ondergrond. De goede opstelhoek van de ladder is 75º. De ladder en/of trap moet onderaan de stijlen zijn voorzien van een deugdelijk antislip profiel. De ladder kan zijdelings wegglijden, en moet daarom bij meermalig gebruik altijd aan de bovenkant zijn geborgd. De ladder moet minimaal 1 m doorsteken boven het te betreden oppervlak.
Vrijstaande ladders (A-ladders) moeten aan de onderzijde zijn voorzien van een verbrede basis, en bij gebruik zijn geborgd. Bij gebruik van een trap met platform, moet deze zijn voorzien van een steunbeugel van tenminste 60 cm.
Tijdens het klimmen en dalen op een ladder moet je deze minimaal op drie punten vast hebben (voeten en handen).
Gebruik van rolsteigers
Gebruik alleen deugdelijk geplaatste steigers. Voer voor het gebruik en aan het begin van de werkdag een visuele controle uit (compleet, onbeschadigd en stabiel). Verwijder bij gebruik geen onderdelen zoals verankeringen, leuningen, stabilisatoren of diagonalen.
Let op dat de keuringen tijdig zijn uitgevoerd. Indien dit niet tijdig uitgevoerd is dan de ladder of trap niet gebruiken.
"Niets is mij een ongeval waard"
Ik ben ervan overtuigd dat alle ongelukken voorkomen kunnen worden en deze ook tegen elke prijs voorkomen moeten worden.
Ik werk veilig!
Iedere werknemer, contractors en bezoeker neemt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid voor zichzelf en van anderen in zijn/haar omgeving.
Werk met veilig ontworpen installaties
Machineveiligheid begint met een veilig ontwerp van de machine (verklaringen en technisch dossier), een duidelijke bedieningsinstructie, het goed onderhouden van deze machine, eventueel gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het gedrag van de medewerker.
Werk altijd met een werkvergunning en LMRA
Voor risicovolle werkzaamheden is een goede voorbereiding een veilige uitvoering belangrijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een werkvergunning.
LMRA is een korte risicobeoordeling welke uitgevoerd wordt direct voor aanvang van de werkzaamheden.
Stel installaties altijd veilig voor aanvang van werkzaamheden
LOTOTO is bedoelt voor iedereen die werkzaamheden uit gaat voeren aan een installatie. Het zorgt ervoor dat energiebronnen worden afgesloten of uit geschakeld.
Weet met welke stoffen ik werk
Gevaarlijke stoffen kunnen een gevaar opleveren voor de veiligheid en de gezondheid van medewerkers. Wanneer je gevaarlijke stoffen gebruikt, dan moet je weten waarmee je bezig bent.
Betreed niet ongestraft een besloten ruimte
Besloten ruimten zijn afgesloten van de omgeving, maar worden toch betreden voor werkzaamheden zoals inspecties, schoonmaak, onderhoud of reparaties. De ruimte is moeilijk bereikbaar en doorgaans slecht of niet geventileerd.
Voorkom lichamelijke belasting
Allerlei factoren kunnen het werken lichamelijk zwaar maken. Zoals zware lasten tillen, repeterende handelingen en lang stilstaan. Deze vormen van belasting kunnen tot (soms blijvende) schade aan de gezondheid leiden.
Gebruik veilige routing
Intern transport gaat om zwaar materieel, en is de kans op zeer ernstige ongevallen - zelfs dodelijke ongevallen - groot. Gescheiden routing van voetgangers en voertuigen kan hierin bijwerken tot een veiligere omgeving.
Ik werk Veilig of ik werk niet!
100% veiligheid bestaat niet. Het is wel mijn uitgangspunt om het werk zo veilig mogelijk te doen. Ik kan je helpen om een veiliger omgeving te realiseren.
Je kunt mij rustig vrijblijvend bellen (06 43 09 97 18) of via het contactformulier. Kijken wat een kop koffie kan doen?