Meten is weten

verbeteren

Meten is weten

We kennen allemaal het gezegde ‘meten is weten’. Dit credo wordt in toenemende mate in bestuurskamers gehoord: de output van medewerkers, tevredenheid van klanten en kwaliteit van dienstverlening. Als iets niet meetbaar is, lijkt het niet relevant. Alles wat meetbaar is kun je sturen. Een proces meten betekend dan ook een proces kunnen besturen.

Meten heeft veel organisaties verder gebracht dan ze waren: een goede kostenmeting en -allocatie is bijvoorbeeld van grote waarde voor het maken van afgewogen beslissingen.

OEE is één van de meest praktische verbetertools, en daardoor prima geschikt als eerste stap bij procesverbetering.

OEE trechter

Overall Equipment Effectiveness (OEE)

De methode wordt snel opgepikt door de werkvloer, en maakt mensen bewust van hun bijdrage aan een efficiënt productieproces. Begonnen kan worden met een eenvoudige Excel-spreadsheet.

Het meten van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) hoort oorspronkelijk bij de Japanse verbetermethode Total Productive Maintenance (TPM). In het Nederlands betekent het “daadwerkelijke benuttingsgraad van machines”.

OEE meet de efficiëntie en effectiviteit van een machine of lijn, door de prestatie te meten van drie OEE factoren:

  1. beschikbaarheid,
  2. prestatie en
  3. kwaliteit

Maximale capaciteit van Bottleneck Machine.

De OEE stijgt en de output daalt? Hoe kan dat?

Dan heeft iemand aan de ‘maximale snelheid’ knop van de OEE berekening gedraaid. Waarom doet hij dat? Waarschijnlijk omdat de OEE verkeerd wordt gebruikt.

Lees verder

"Verandering begint met een hoofdletter A"