Top 5 ongevallen op het werk

Auteur: Arbo online

Datum: 20 januari 2022

Helaas vinden er op het werk in Nederland nog altijd veel arbeidsongevallen plaats. We hebben de top 5 ongevallen op het werk samengesteld:

1. Besloten ruimten

Veel ongevallen zijn het gevolg van zuurstofgebrek op de arbeidsplaats. Denk bij die arbeidsplaats aan mestsilo’s, riolen, tankschepen, bierkelders, koelcellen en andere besloten ruimten.

Hoewel veel bedrijven procedures hebben voor betreding van dit soort arbeidsplaatsen, vergeet men die toe te passen als het mis gaat. Soms loopt het gelukkig nog net goed af omdat de directbetrokkenen verstandig handelen.

Bij dit soort ongevallen vallen vaak meerdere slachtoffers doordat omstanders het eerste slachtoffer onbeschermd te hulp schieten. Het is dan ook van groot belang om procedures steeds onder de aandacht brengen en die vaak te oefenen. En altijd een last minute check toe te passen.

2. Vallen van hoogte (inclusief ladders)

Vallen van hoogte is een veelvoorkomend soort ongeval in iedere sector. Zeker ook in de bouw komt vallen van personen en objecten vaak voor.

Daarnaast zorgen ladders en trappen voor allerlei valpartijen. Tijdens het werk is goede communicatie heel belangrijk. Ook de samenwerking tussen verschillende (onder) aannemers in een strakke tijdsplanning. De werkdruk is daarom hoog.

3. Intern transport en verkeer

Ongevallen met interne transportmiddelen als heftrucks, hijskranen, transportbanden en liften op bedrijfstreinen veroorzaken veel leed. Ongevallen met heftrucks krijgen veel aandacht vanwege de ernstige, soms dodelijke letsels. Andere transportbanden zorgen dan weer voor veel kleinere amputaties en beknellingen.

4. (Draaiende delen van) machines

Manipulatie van machines en het verwijderen van afschermingen zijn de meest voorkomende reden voor ongevallen met draaiende delen van machines. Bij een groot cateringbedrijf raakt een werknemer bekneld in bewegende delen van de champignonsnijmachine. Hij raakt het topje van zijn rechter ringvinger kwijt. Uit het onderzoek blijkt dat het bedrijf de arbeidshygiënische strategie niet heeft gevolgd.

5. Niet-uitgeschakelde machines en installaties

Vaak verrichten medewerkers onderhouds-, reparatie-, schoonmaak- en afstelwerkzaamheden aan machines en installaties terwijl deze zijn aangesloten op een energiebron of de aanwezige potentiële energie (veerdruk, opgeslagen energie). Tijdens het schoonmaken van een nawas-installatie van een patatfabriek raakt een Turkse schoonmaker met zijn onderbeen bekneld in een schillenafvoerworm. Hij verliest daardoor zijn onderbeen. Onderzoek toont een aantal fatale tekortkomingen aan van de patatfabriek en het schoonmaakbedrijf.