Nieuws 2022

Gevaar, risico, kans, effect, oorzaak en gevolg

Datum 14 december 2022

Gevaar, risico, kans, effect, oorzaak en gevolg zijn dé woorden op het leesplankje van de veiligheidskundige. Maar met taal komt verwarring. Dus vraag je je af waarom anderen je vaak niet begrijpen? Krijg en houd dan je veiligheidskundige woordenschat op orde. Want wie begrepen wil worden, moet eerst voor begrip zorgen.

Lees verder

Een wasknijper op de schakelaar voor een afwijking.

Datum 12 oktober 2022

Vliegen in dichte mist. Een belevenis op zich. En als de piloot een wasknijper tevoorschijn haalt, krijg ik het toch even benauwd. Ik wist even niet waar ik moest kijken. Zit ik hier nou echt in de cockpit van een vliegtuig en gebruikt de piloot een huis-tuin-en-keuken-wasknijper?

Lees verder

"Zorg voor veiligheid vraagt lange adem".

Datum 9 november 2022

"Wie de veiligheid wil verbeteren, moet de maatschappij een spiegel van de werkelijkheid voorhouden." Die boodschap gaf prof.mr. Pieter van Vollenhoven de leden van de NVVK. De veiligheidskundigen hebben bij die spiegelfunctie een belangrijke rol.

De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) bestaat 75-jarig en beschermheer Pieter van Vollenhoven sprak de leden toe bij de start van het jubileumcongres op dinsdag 8 november. Veiligheidskundigen hebben volgens hem bij uitstek de kennis en kunde om de samenleving veiliger te maken.

Lees verder

Het sprookje van de Interim Manager

23 juni 2022

De afgelopen jaren zien we een grote toename van het aantal interim managers. De behoefte van zowel de markt als van (potentiële) interim kandidaten wordt groter en flexibele contracten raken steeds meer ingeburgerd, ondanks excessen die we helaas ook vaak zien. Want niet elke postbezorger of maaltijdbezorger kiest vrijwillig voor het ‘ondernemerschap’.

Lees verder

Er bestaat geen verandering zonder verlies

5 september 2022

Giftige bedrijfsculturen zijn niet het gevolg van slecht management, maar van verstoorde patronen in de vloerbedekking van de organisatie, aldus bedrijfsadviseur Maaike Thiecke. In haar boek Cultuurdingetje, hè... legt ze uit hoe ondernemingen die weeffouten kunnen herstellen. ‘Vraag je eerst altijd af: waar is je cultuur een oplossing voor?’

Lees verder

Waarom Valideren

4 mei 2022

Een van de belangrijkste redenen voor validatie is om de bronnen van variabiliteit in het fabricageproces te begrijpen en, eenmaal bekend, de variabiliteit te kunnen beheersen om consequent producten te produceren die aan de specificaties voldoen.

Lees verder

Gecombineerde ontwerpverificatie en procesvalidatie

4 mei 2022

Ontwerpverificatie en procesvalidatie lijken enorm op elkaar, omdat tijdens deze activiteiten producteigenschappen van eindproducten vaak op dezelfde manier worden getest. Dit roept de vraag op of ontwerpverificatie en procesvalidatie niet gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd.

Lees verder

Leidinggeven vanuit vertrouwen werkt veel beter, voor manager én medewerkers

11 april 2022

Eén supertip die zorgt voor minder stress op de werkvloer? En ook nog de sfeer en de resultaten verbetert? Leidinggeven vanuit vertrouwen.

Leidinggeven vanuit wantrouwen zet iedereen onnodig onder druk. En niemand schiet er iets mee op, het kost alleen maar zinloze energie.

Lees verder

Veilig gedrag?

12 april 2022

Veilig gedrag, we kunnen er boeken vol over schrijven. En sommige mensen doen dat dan ook. Of zij schrijven erover in tijdschriften of online. Want veilig gedrag van mensen blijkt een zeer bepalende factor in veilig en gezond werken als geheel.

Voor arbo-online beantwoordde Frank Guldenmund door de tijd heen vragen over veilig gedrag.

Lees verder

AI kan helpen om werk veiliger te maken. En dat zonder banen in te pikken

16 maaart 2022

Toepassingen van kunstmatige intelligentie gaan voorlopig geen banen overnemen. ‘Machine learning’ kan mensen al wel op een betrouwbare manier in hun werk ondersteunen. Ook op het terrein van veiligheid liggen daar kansen.

Lees verder

Beter omgaan met stress? Leer werken aan je mentale weerbaarheid

6 april 2022

Stress is niet per se slecht. Want een beetje stress helpt om gezond te functioneren. Maar als stress niet functioneel is en de spanning te lang duurt, belemmert het je in je dagelijks leven en werk. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Lees verder

Waarom we de onderstroom in teams maar beter niet kunnen negeren

16 februari 202

Een belangrijk doel bij teamcoaching is vaak om de onderstroom boven tafel te krijgen. Want als je binnen een team de onderstroom bespreekbaar maakt, dan kun je hem ook veranderen. Toch pleit organisatiepsycholoog Inge Mink voor het tegenovergestelde.

Lees verder

Zo neem je maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie

21 februari 2022

De Arbowet schrijft voor dat we bij het aanpakken van gevaar de arbeidshygiënische strategie moeten volgen. Maar in de praktijk pakt dat nog wel eens anders uit. We zetten de soorten maatregelen op een rij met voorbeelden. En hoe zit het met de kosten?

Lees verder

Top 5 ongevallen op het werk

20 januari 2022

Helaas vinden er op het werk in Nederland nog altijd veel arbeidsongevallen plaats. In deze whitepaper komen enkele veelvoorkomende arbeidsongevallen
aan de orde. Bij elk soort ongeval vindt u als voorbeeld een casusbeschrijving met lessen, aandachtspunten en tips om soortgelijke situaties te voorkomen.
We hebben de top 5 Ongevallen op het werk als volgt samengesteld:

Lees verder

Hoe nadenken over 'toekomstige ik' een gelukkiger leven kan bouwen

2 februari 2022

We zouden meer moeten nadenken over wie we in de toekomst zullen zijn, want dat heeft ingrijpende gevolgen voor onze gezondheid, ons geluk en onze financiële zekerheid.

Neem even de tijd om jezelf voor te stellen over 10 jaar. Afhankelijk van je leeftijd heb je misschien wat meer grijze haren en rimpels, en misschien hoop je ook op wat veranderingen in je materiële omstandigheden.

Lees verder