Voedselverspilling

 Wist u dat….. 8 feiten over voedselverspilling

16 oktober 2019

Elk jaar is 16 oktober Wereldvoedseldag. Door de Verenigde Naties op 16 oktober 1979 in leven geroepen. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de wereldwijde voedselproblemen en –verspilling en wat wij eraan kunnen doen.

Een derde van het voedsel dat jaarlijks wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Dat is in totaal 1,3 miljard ton, ofwel 1.300.000.000.000 kilo voedsel.(Bron Food and Agriculture Organization of the UN).

97% van al dat verspilde voedsel beland op de stortplaats (Bron: Environmental Protection Agency).

Ieder jaar verspillen consumenten in de rijke landen bijna evenveel voedsel (222 miljoen ton) als de totale voedselproductie in Afrika onder de Sahara (Bron: UNEP).

Een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel is genoeg om de 795 miljoen mensen op deze wereld die honger lijden van voedsel te voorzien (Bron BCFN).

De meest weggegooide producten zijn melk en melkproducten, brood, groente en fruit, sauzen, oliën en vetten (Bron: CREM).

14% van de boodschappen in Nederland belandt ongebruikt in de vuilnisbak (Bron: Rijksoverheid).

58% van de Nederlanders inspecteert het product na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum; 16% gooit het direct weg, zonder er naar te kijken (Bron: Milieu Centraal).