Nieuws 2019

De verborgen kracht van nut, noodzaak én plezier

5 januari 2019

Veel bedrijven hebben de ambitie om te groeien, maar in de praktijk blijkt dat niet vanzelf te gaan. Productie kan de toenemende vraag niet aan, machines vallen regelmatig stil en orders worden niet meer op tijd geleverd. Er wordt hard gewerkt, maar ....

Lees verder

De grondoorzaakmythe

18 januari 2019

Grondoorzaak of in het Engels: “Root cause” is een populaire term onder QA professionals bij het uitvoeren van een afwijkingenonderzoek (dat ik zelf het liefst een “incidentanalyse” noem). Voor veel QA professionals is het primaire doel van een incidentanalyse het vinden van de oorzaak – de belangrijkste factor die het incident veroorzaakte. Ze onderzoeken zorgvuldig .....

Lees verder

De OEE stijgt en de output daalt? Hoe kan dat?

20 januari 2019

Dan heeft iemand aan de ‘maximale snelheid’ knop van de OEE berekening gedraaid. Waarom doet hij dat? Waarschijnlijk omdat de OEE verkeerd wordt gebruikt.

Lees verder

TRA, werkvergunning en LMRA

21 januari 2019

Bij werkzaamheden met een verhoogd risico wordt binnen organisaties veelal gebruik gemaakt van de (veilig)werkvergunning. In deze (veilig)werkvergunning maakt men bindende afspraken over een veilige en gezonde manier van uitvoeren van de werkzaamheden. Hoe gaat dat in zijn werk? En wat is de relatie met de Taak Risico Analyse (TRA) en de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)? Dat wordt in deze toolbox besproken.

Lees verder

Kijken, praten en luisteren

4 februari 2019

Data zijn heilig in de wereld van vandaag. Ook in de foodprocesindustrie. Je kunt er heel veel bruikbare informatie uithalen om verbeterplannen te maken. En de daaruit voortvloeiende resultaten nauwkeurig volgen. Toch zullen we bij ARV Group nooit direct in die enorme berg data van een productielocatie duiken. Integendeel. Het eerste dat mijn collega’s en ik doen als we bij een nieuwe opdrachtgever binnenstappen, is heel goed kijken, praten en luisteren.

Lees verder

Veilig werken omdat je het wil, niet omdat het moet

11 maart 2019

Regelmatig komen we bij organisaties over de vloer die het veiligheidsbewustzijn willen vergroten en hun veiligheidscultuur willen versterken. Zij hebben de noodzakelijke regels en procedures op orde, maar willen de volgende stap maken en écht een veilig bedrijf worden. Omdat ze het willen, niet omdat het moet.

Als methode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te meten gebruiken wij de veiligheidsladder.

Lees verder

Veranderingen doorvoeren betekent communiceren!

12 april 2019

In de foodsector zijn grote veranderingen gaande. Denk aan ketenintegratie, de veranderende wetgeving, technologische veranderingen en het veranderende consumptiepatroon. Naast deze veranderingen van buiten komt het regelmatig voor dat ook bedrijfsafhankelijke veranderingen noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe productielijn of het optimaliseren daarvan. Kortom, er is genoeg aan de hand. Maar wat betekent zo’n verandering voor de medewerkers en hoe kunnen we een verandering succesvol laten plaatvinden?

Lees verder

Effectief aanspreken op de werkvloer

14 april 2019

Veiligheidsrondes helpen het management te luisteren naar medewerkers. Door dilemma’s aan te horen of te bekijken of iedereen inderdaad veilig werkt. Ook gaat er aandacht uit naar observaties van onveilig gedrag door medewerkers en contractors. Hoe je daarover een gesprek kunt voeren, daarover gaat dit artikel.

Lees verder

Stop met managen! Je medewerkers zijn niet te managen.

29 september 2019

Projecten, planningen, budgetten etc. zijn te managen, mensen niet! Professionals binnen organisaties hebben een eigen denkvermogen en handelen op basis van competenties, beschikbare informatie en overtuigingen. Stop met professionals te zien als resources.

Maar waarom blijven de meeste bedrijven toch ouderwets managen?

Lees verder

Wist u dat….. 8 feiten over voedselverspilling

16 oktober 2019

Elk jaar is 16 oktober Wereldvoedseldag. Door de Verenigde Naties op 16 oktober 1979 in leven geroepen. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de wereldwijde voedselproblemen en –verspilling en wat wij eraan kunnen doen.

Lees verder