Nieuws 2018

25 oktober 2018

Atex analyse acculaadruimten

Veel bedrijven beschikken over elektrische transportmiddelen, zoals heftrucks, reachtrucks, palletwagens en schrobmachines. Het opladen van meerdere accu’s vindt doorgaans plaats in een acculaadruimte, waar diverse acculaders en eventuele tractiebatterijen staan opgesteld.

Vaak wordt er geen- of onvoldoende rekening gehouden met .....

Lees verder

12 augustus 2018

Leidinggevenden veroorzaken ongevallen

Ja je leest het goed. Leidinggevenden veroorzaken ongevallen, niet hun medewerkers. Ongevallen veroorzaak je top-down, door bijvoorbeeld slecht beleid, slechte keuzes, slecht voorbeeld, slechte (of ontbrekende) coaching en/of slecht consequence management.

Lees verder

27 juli 2018

Helpt een bonus inzake veiligheid?

Om veilig gedrag te bevorderen worden vele middelen ingezet. Bedrijven die met bonussen werken, benutten vaak een deel van de bonusruimte om veilig werken te stimuleren. Op basis van het aantal incidenten wordt jaarlijks een bonus voor de medewerkers vastgesteld. Vormt geld voor de medewerker een motief om zich veilig te gedragen en wat zijn de neveneffecten van dit beleid?

Lees verder

29 juni 2018

De weg naar een depressie of burn-out is geplaveid met gedachten over “goed” en “fout"

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit. De onrust en onzekerheid die dat met zich meebrengt kan geleidelijk overgaan in oplopende spanning, aanhoudende stress en chaos in je hoofd. Een simpele gedachte als: “Ik mag geen fouten maken, want dan ga ik af. Als ik het niet goed doe zijn anderen teleurgesteld” kan in de loop der tijd uitgroeien tot de stellige overtuiging: “Ik doe het fout, ik schiet voortdurend tekort, dus ik ben niet goed genoeg!”.

Lees verder

19 juni 2018

Dit zijn de ergste clichés uit vergaderingen

Vergaderingen zijn afschuwelijk, overbodig en saai, maar jargontechnisch zijn ze natuurlijk wél heel interessant. Want als er érgens nietszeggende kantoorclichés over tafel vliegen, is het wel tijdens een vergadering.

Lees verder

9 juni 2018

Ik werk, dus ik ben

De 8-urige werkdag en daarmee 40-urige werkweek is een souvenir uit de tijd van de Industriële Revolutie. Het bood de arbeiders bescherming tegen uitbuiting. Tot aan de Industriële Revolutie daalde het aantal uren dat we werkten, maar rondom het begin van de negentiende eeuw steeg deze weer tot ruim boven de 40. Tot Henry Ford zich ermee ging bemoeien ....

Lees verder

23 maart 2018

Het ontbrekende veiligheidselement in jouw organisatie

Ben jij een EHS/VGM/KAM-functionaris of consultant? Of misschien een voorman, supervisor, leidinggevende of directeur die gepassioneerd is over de veiligheid van de mensen in jouw organisatie? Bijvoorbeeld in de bouw, farmacie, food, petrochemie of infra&logistiek. En ben je niet tevreden over de veiligheidsresultaten? Heb je dan wel eens gehoord van de “resultatenpiramide”? Nee? Hij werkt echt enorm verhelderend om te begrijpen hoe “Overtuiging” vaak het missende veiligheidselement is in organisaties en de root cause van tegenvallende veiligheidsresultaten.

Lees verder

14 maart 2018

Daarom mislukken veel six sigma implementaties

Toen ik uiteindelijk besloten had mijn kennis en ervaring naar anderen duidelijker te maken door het halen van wat vakdiploma’s werd tijdens de opleidingen duidelijk gemaakt dat 50% tot 70% van de Lean pogingen mislukken. Dat herkende ik, maar het zette mij ook aan het denken. Waarom zoveel mislukkingen?

Lees verder

6 maart 2018

Manager verdwijnt, we geven leiding aan onszelf. Vijf tips om je eigen leiderschap te ontwikkelen

Managers verdwijnen en zelfsturende teams zijn in opmars. Tegenwoordig bepalen we zelf wat onze werkwijze, taken en doelen zijn. De Echte Leider verdwijnt. Maar hoe ontwikkel je nu je eigen leiderschap? Vijf tips.

,,In de praktijk zie je niet dat management verdwijnt, maar eerder verschuift van de manager naar de medewerkers”, vertelt Joël Aerts.

Lees verder

28 februari 2018

Goed doordacht MES is de basis voor beter presteren en continu verbeteren

Dat een Manufacturing Execution System (MES) de brug is tussen planning (ERP-systeem) en procesbesturing is uiteraard bekend. Maar dat het in de praktijk veel meer kan zijn dan dat blijft te vaak onderbelicht. Veel productiebedrijven zien over het hoofd dat een zorgvuldig ontwikkeld en doordacht geïmplementeerd MES het enige, zuivere informatieplatform kan zijn voor een betere beheersing van de prestaties en het continu verbeteren daarvan?

Lees verder

15 februari 2018

10 randvoorwaarden voor succesvol middenmanagement in food

Middenmanagers zitten vaak tussen twee vuren. Ze vertalen de strategie van de directie naar de werkvloer, maar zijn vaak ook vertegenwoordiger van de werkvloer. Wat zijn de tien randvoorwaarden voor een succesvol middenmanagement?

Lees verder

4 september 2017

Bedrijf met duidelijke droom loopt voorop in de strijd om talent

De economie trekt aan en steeds meer bedrijven hebben moeite met het vinden van personeel. Veel Nederlanders halen hun neus op voor bepaald soort werk. En willen ze het wel doen, dan kiezen ze niet alleen voor geld of goede voorwaarden. "Het bedrijf met een duidelijk doel, een ideële droom, loopt voorop in de strijd om talent".

Lees verder